Εκτύπωση

Ενημέρωση από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

on . Posted in Πολιτιστικά προγράμματα

 

Πάτρα:Μαθητές του 20ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο (Φωτο) 14/02/2018 [13:45]

Πάτρα:Μαθητές του 20ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο (Φωτο)

Την τύχη της περιοχής τους, στα χέρια τους, πήραν μαθητές του 20ου Γυμνασίου Πατρών. Δημιούργησαν την Ομάδα ενεργών εφήβων πολιτών και ξεκίνησαν την καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής τους, που είναι η Περιβόλα. Χθες το πρωί συναντήθηκαν με το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στον οποίο εξέθεσαν τα θέματα και συζήτησαν τις δυνατότητες λύσεων που υπάρχουν.
Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές της Γ' τάξεως: Ιωάννης Τσάτσαρης, Κυριακή Χριστοπούλου, Αλεξάνδρα Νικολοπούλου, Ιωσήφ Ορφανόπουλος, Σοφία Νταβλούρου, Ειρήνη Παναγοπούλου, Αγγελική Μεντζίνη και Ηλιάνα Κατσικαρέλλη. Επικεφαλής της είναι η φιλόλογος Κωνσταντίνα Μανωλοπούλου. Η προσπάθεια των μαθητών ξεκίνησε εδώ και καιρό. Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή τους σε πανελλήνιο διαγωνισμό της εκστρατείας ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2017-18, του Εθελοντικού Οργανισµού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY. Στο πλαίσιο αυτού "καταγράφουμε, προβάλλοντας τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουμε, αφετέρου ευαισθητοποιώντας τους συμμαθητές και τους συμπολίτες μας μέσα από δημιουργικές δράσεις (θέατρο, δημιουργική γραφή, εικαστικά έργα και ψηφιακή αφήγηση) αλλά και συνεντεύξεις με συνεργαζόµενους Επιστηµονικούς και Κοινωνικούς Φορείς» μας περιγράφουν τα μέλη της ομάδας.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Οι μαθητές περιγράφοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:
 • Φυσικό περιβάλλον: πλούσια βλάστηση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, νερό, περιορισμένη αστική δόμηση, οξυγόνο.
 • Ανοιχτός ορίζοντας: προς την θάλασσα, συνδυασμός βουνού-θάλασσας, 'μπαλκόνι με θέα'.
 • Γειτνίαση με το εργοστάσιο του Γλαύκου-φράγμα με φυσική ομορφιά, εκθεσιακός χώρος ιστορική παρουσία.
 
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Μακρύτερος είναι όμως ο κατάλογος με τα αρνητικά σημεία.
 • Δρόμοι στενοί, χωρίς πεζοδρόμια παρά την περιορισμένη αστική δόμηση, φθαρμένοι.
 • Αναξιοποίητη, παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες, μεγάλη έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων στον Ριγανόκαμπο πρώην σκουπιδότοπος όπου δραστηριοποιείται παράνομος καταυλισμός Ρομά προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση.
 • Αυλάκια άρδευσης ανοιχτά και εγκαταλελειμμένα.
 • Ο τελευταίος πολεοδομικός σχεδιασμός (2011) χαρακτήρισέ την περιοχή 'ως υψηλής παραγωγικότητας' δεσμεύοντας μεγάλες εκτάσεις.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ανάμεσα στις προστάσεις τις οποίες κατέθεσαν στο Δήμαρχο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση είναι τα εξής:
 • Ποδηλατοδρόμοι στην Ελευθέριου Βενιζέλου και παραγλαύκιες οδούς, σύνδεση βουνού με τη θάλασσα, Νοτίου πάρκου με φημολογούμενο Ανατολικό.
 • Τραμ στην Ελευθέριου Βενιζέλου.
 • Διάνοιξη / αξιοποίηση της πρόσβασης στο Παναχαϊκό -καταφύγιο.
 • Βελτίωση των υπαρχόντων προβλημάτων (πεζοδρόμια, σήμανση, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων).
 
Οπως μας ανέφεραν οι μαθητές η υποδοχή την οποία τους επιφύλαξε ο κ. Πελετίδης ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μάλιστα επαίνεσε τους μαθητές για το ενδιαφέρον και την ενεργητικότητά τους καις τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Με ειλικρίνεια τους απάντησε ποιες από τις προτάσεις τους είναι εφικτό να υλοποιηθούν και ποιες όχι. Τους ανακοίνωσε ότι η Περιβόλα έχει συμπεριληφθεί στην ανάπλαση πόλης με προοπτική (βελτίωση οδικού δικτύου. πεζοδρόμια, σήμανση, παραλιακός ποδηλατόδρομος με διασυνδέσεις στο κέντρο της πόλης.
Στο τέλος της συνάντησης οι μαθητές σχολίασαν:
 • «Μας δόθηκαν ελπίδες ώστε να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε».
 • «Είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα αλλά όχι ακατόρθωτο».
 
Η μαθητική ομάδα θα συνεχίσει την προσπάθειά της και το αποτέλεσμά της θα αξιολογηθεί από επιτροπή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στις 23 Φεβρουαρίου ώρα 11.00 π.μ στην Αγορά Αργύρη. Η ομάδα με την καλύτερη εργασία θα φιλοξενηθεί στη Βελγική πρωτεύουσα και θα περιηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αποστολή ECOCITY τον Ιούνιο.
 
 
all.jpg

Εγγραφή

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Επισκέπτες
2
Άρθρα
613
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
9
Εμφανίσεις Άρθρων
1066442