Εκτύπωση

Εκδήλωση για την παχυσαρκία

on . Posted in Εκδηλώσεις - Δράσεις

paxysarkiaΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24/10), η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως για τα Ελληνόπουλα που χαρακτηρίζονται από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο,εμείς  οι απλοί μαθητές των καινοτόνων δράσεων του σχολείου μας (20ο Γυμνάσιο Πάτρας )με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητριών μας  Μανωλοπούλου Κωνσταντίνας  και Παπαδάτου Ιωάννας σπεύσαμε να πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές δράσεις ψηφιακού χαρακτήρα ,ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας σε θέματα εφηβικής παχυσαρκίας .Αναζητήσαμε ποικίλο υλικό από ιατρικά άρθρα περιοδικών και εφημερίδων και ελπίζουμε να συμβάλλαμε  ,έστω και ελάχιστα στην βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων ,που προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών του σχολείου μας .Διότι κατά τη γνώμη μας η ψυχική και σωματική υγεία είναι το πιο  σημαντικό για τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών και συνεπώς για τις μελλοντικές τους προοπτικές.

 O Ρατσισμός των κιλών……………

Η λέξη ρατσισμός, παραπέμπει τη σκέψη μας σε διακρίσεις που αφορούν στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά τα προφανή για όλους, υπάρχει μία μορφή ρατσισμού, που τις περισσότερες φορές δε γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά:οι διακρίσεις λόγω εμφάνισης.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που υφίστανται αυτή τη μορφή των κοινωνικών διακρίσεων ανήκουν, και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικού βάρους.Στην καθημερινότητά μας, όλοι έχουμε νιώσει αμήχανα κάποιες στιγμές, όταν προσβλητικά σχόλια, εκφράσεις ή γκριμάτσες, τοποθετούσαν ανθρώπους με επιπλέον βάρος στο περιθώριο.

Τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν το πιο δημοφιλές παιδί ανάμεσα σεέξι κατηγορίες: σε ένα αδύνατο παιδί, ένα παχύσαρκο, ένα παιδί με πατερίτσες, ένα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ένα χωρίς το αριστερό του χέρι και ένα με μία ουλή στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, κατέταξαν τις προτιμήσεις τους. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά.Ποσοστό56,4%των παιδιών,κατέταξε το παχύσαρκο παιδί στην τελευταία ή στην προτελευταία θέση. Ιδιαίτερα αυστηροί εμφανίστηκαν οι παχύσαρκοι μαθητές, ενώ το 81,4% των παιδιών κατέταξε το αδύνατο παιδί στη θέση του πιο δημοφιλούς παιδιού.
Μία άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αποκάλυψε πως οιέφηβοι που αντιμετώπιζαν αρνητικά σχόλια για το βάρος τους, ήταν περισσότερο απογοητευμένοι από το σώμα τους και σκέφτονταν, ή ακόμη και οδηγούνταν συχνότερα σεαπόπειρα αυτοκτονίας. Οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν λιγότερους φίλους και ήτανκοινωνικά απομονωμένοι.

Κλείνοντας, θα παραθέσω λίγες γραμμές από το βιβλίου του Ευστράτιου Παπάνη «Η αυτοεκτίμηση και η μέτρησή της», που με εντυπωσίασαν.«Η αξία του ατόμου είναι αδιαπραγμάτευτη, δεδομένη και ανεξάρτητη από ικανότητες, γιατί δεν είναι η κοινωνία που την καθορίζει, αλλά μόνο το γεγονός ότι κάποιος γεννιέται άνθρωπος». 

 Γράφει η Κουστουράκη Παρασκευή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

 Φτιάξαμε το  δικό μας σποτ για την υγιεινή διατροφή.  Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε σε λίγα δευτερόλεπτα τους συμμαθητές μας, ώστε να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής.
 

Δημιουργήσαμε μια αφίσα (με αφορμή την ημέρα της παχυσαρκίας).

 Προσκαλέσαμε σε μια ψηφιακή πρόσκληση που περιείχε αυθεντικές ζωγραφιές των συμμαθητών μας, τους γονείς και άλλους φορείς ώστε να έρθουν στο σχολείο για μια σχετική  εκδήλωση. (Η πρόσκληση βρίσκεται εδώ.)

Συνθέσαμε διερευνητικές παρουσιάσεις με επιστημονικές πληροφορίες .

 

Τέλος οργανώσαμε μια ομιλία  ειδικής επιστημόνου: της κ. Κογκόλη Μαρίας Φυσικού και κλινικής διατροφολόγου προς τους μαθητές του σχολείου μας.

all.jpg

Συνδεδεμένοι επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 27 επισκέπτες και κανένα μέλος