ΑΡΧΙΚΗ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ


νέα από την καλλιτεχνική

διάδραση Πάτρας-@rD

 

 Βιβλιοθήκη
20ου Γυμνασίου Πάτρας

η πόλη μας

 

 

Πάτρα, άποψη του λιμανιού

Πάτρα, θέα από το κάστρο

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου Α΄

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου Α΄

Πάτρα, οδός Μαιζώνος

Πάτρα, το κάστρο

Πάτρα, οδός Όθωνος-Αμαλίας
Πάτρα, άποψη από τις σκάλες Αγίου Νικολάου

Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο


  η πόλη μας  

     Πόλη με προνομιακή γεωγραφική θέση, πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Από εδώ πέρασαν αχαιοί, δωριείς, ρωμαίοι, βυζαντινοί, οθωμανοί, σλάβοι, φράγκοι και ενετοί αφήνοντας τη σφραγίδα τους στο διάβα του χρόνου. Είναι συγκοινωνιακό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Πελοποννήσου και συγχρόνως η τρίτη πόλη της Ελλάδας.

    Μυθικός ιδρυτής της είναι ο Πατρέας, που ένωσε τους τρείς οικισμούς της Αρόης της Άνθειας και της Μεσσάτιδας. Στην περιοχή υπάρχουν ευρήματα  από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ συνέχισε να κατοικείται κατά τη Μεσοελλαδική και την Μυκηναϊκή περίοδο.

   Οριοθετημένη ανάμεσα στον αυστηρό όγκο του Παναχαϊκού όρους και την ελευθερία της θάλασσας, διακρίνεται στην άνω πόλη, που είναι αναπτυγμένη γύρω από το κάστρο και στην κάτω πόλη, που οικοδομήθηκε κατά μήκος της παραλιακής ζώνης  μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους με σχέδιο του κερκυραίου μηχανικού Σταμάτη Βούλγαρη (1828). Γνωρίσματα του σχεδιασμού της «νέας» κάτω πόλης είναι τα ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα καθώς και η δημιουργία στοών που προσφέρουν καταφύγιο από τη βροχή και τον ήλιο, χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης μας μέχρι σήμερα. Τα δύο τμήματα συνδέθηκαν το 1930 με τη μεγάλη κλίμακα του Αγίου Νικολάου.

    Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα η Πάτρα εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο και γνωρίζει μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Κύριο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού κράτους την περίοδο αυτή είναι η σταφίδα. Η Πάτρα γίνεται «πρωτεύουσα της σταφίδας» και κύριο εξαγωγικό λιμάνι της.

    Στο λιμάνι της, σύμβολο της ευημερίας αλλά και του μόχθου των κατοίκων της είναι η κύρια θαλάσσια πύλη της χώρας μας από και προς την Ευρώπη. Από εδώ διακινήθηκαν χιλιάδες τόνοι προϊόντων, έφυγαν μετανάστες με όνειρα για μια νέα ζωή στην Αμερική και έφτασαν κατατρεγμένοι αναζητώντας μια ελπίδα.

    Η σύγχρονη πόλη, μια πολυάριθμη και ζωντανή πόλη, πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας και μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, αριθμεί σήμερα 200.000 κατοίκους.

   Τα μνημεία της πρόσφατης ιστορίας της είναι ενσωματωμένα στη καθημερινή ζωή προσφέροντας γοητεία στην περιήγηση της πόλης. Οι στοές στους κεντρικούς δρόμους, οι σκάλες που οδηγούν από τη νεώτερη κάτω πόλη στην παραδοσιακή άνω πόλη, τα νεοκλασικά κτίρια, τα σιντριβάνια και τα αγάλματα στις πλατείες δεν λειτουργούν μόνο σαν μνήμες αλλά και σαν στολίδια της σύγχρονης πόλης.

Αξιοθέατα αποτελούν η πλατεία Γεωργίου Α' και το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (1872), ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη - αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ. Επίσης το Ρωμαϊκό Ωδείο (160 μ.Χ.), το Κάστρο κτισμένο στα χρόνια του Ιουστινιανού με ποικίλες οικοδομικές παρεμβάσεις, το Δημαρχείο (1880), ο Πύργος Κλάους (1861), το Χαμάμ χτισμένο το 1500 και σε συνεχή λειτουργία μέχρι σήμερα, ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα, ο βυζαντινός ναός του Παντοκράτορα χτισμένος στα ερείπια του ναού του Δία και η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (2004).

Η Πάτρα φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το Πατρινό Καρναβάλι  είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με έδρα το Αρχαίο Ωδείο φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες αξιόλογα δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης. Διοργανώνεται επίσης και Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών. Διαθέτει Θεατρική Σκηνή, Μουσεία, Δημοτική Πινακοθήκη, Ορχήστρα Κλασσικής Μουσικής, Πανεπιστήμιο, Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δημοτικές και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, συνεδριακά κέντρα, στάδια και κολυμβητήρια.

Η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, καθώς και ο γεμάτος ζωντάνια σύγχρονος ρυθμός ζωής της δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

 

αρχή σελίδας

 

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

Ναός Αποστόλου Ανδρέα

Ρωμαϊκό Ωδείο

Κάστρο

Θέατρο Απόλλων

Παντοκράτορας

Χαμάμ

Δημαρχείο

Πύργος Κλάους

Καρναβαλικό Συνεργείο

Υδροηλεκτρικός Σταθμός

Κάστρο Ρίου

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου


Πάτρα, χάρτης Αγγλικού Ναυαρχείου-1893

Πάτρα αρχές 19ου αι., η πλατεία Γεωργίου Α΄

Πάτρα αρχές 19ου αι., η Ιονική Τράπεζα στην οδό Κανακάρη

Πάτρα αρχές 19ου αι., η οδός Αγίου Ανδρέου

Πάτρα. γενική άποψη

γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 20ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ


Παρ. Αριστοτέλους 63, 26335 Περιβόλα Πατρών
τηλ-fax: 2610 642191
 email: libgym20(at)sch.gr


κατασκευή δικτυακού τόπου: Αιμιλία Σιακοβέλη, υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης


 

Προηγούμενη ΑΡΧΙΚΗ Επόμενη