20o    ΓΥΜΝAΣΙΟ   ΠΑΤΡΑΣ

ΑΡΧΙΚΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Η ΠΑΤΡΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η Πάτρα, μια από τις πλέον δραστήριες πόλεις της Ελλάδας λόγω της συγκέντρωσης πολλών πανεπιστημιακών σχολών, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας και το όνομά οφείλεται στον Πατρέα, ηγεμόνα των Αχαιών.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και τέταρτη σε πληθυσμό στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με 160.000 περίπου κατοίκους.

Αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στη Δυτική Ελλάδα. Το λιμάνι της Πάτρας συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, αλλά και την Πελοπόννησο με τα Ιόνια νησιά.

Η πόλη εκτείνεται από την παραλία και φθάνει ως τους πρόποδες του Παναχαϊκού.

Ουσιαστικά η Πάτρα αποτελείται από δύο αστικά τμήματα : την "πάνω πόλη" και την "κάτω πόλη" που διακρίνεται για τη συμμετρική της ρυμοτομία και τις πολλές πλατείες.

Η παλιά πάνω πόλη, στα πόδια του φράγκικου κάστρου, διατηρεί ακόμα αρκετά νεοκλασικά σπίτια. Αρκετά αρχοντικά διατηρεί και η κάτω πόλη, δημιουργήματα φημισμένων αρχιτεκτόνων. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Δημοτικό Θέατρο του Τσίλλερ, τα αρχοντικά του Κλεάνθη, κα.

Στην κάτω πόλη, στη νότια είσοδό της, υψώνεται ο ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου αγίου της Πάτρας. Δίπλα του σώζεται παλαιότερη εκκλησία που είχε κτισθεί στη θέση της κατεστραμμένης από τους Τούρκους βυζαντινής εκκλησίας.

.

Ο πεζόδρομος των Τριών Ναυάρχων οδηγεί στα Ψηλά Αλώνια, μια όμορφη μεγάλη πλατεία, με φοίνικες και ένα ηλιακό ρολόι.

Στην Πάτρα υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά ευρήματα, Δημοτική Πινακοθήκη και Μουσείο Τύπου.

Πάνω από το κέντρο της πόλης κυριαρχεί ο ερειπωμένος όγκος του φράγκικου κάστρου, ο οποίος έχει σήμερα διαμορφωθεί σε κήπο. Από εκεί φαίνεται όλη η πόλη, η θάλασσα και η απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερης ομορφιάς ανάγλυφο σύνολο.

Τα ήσυχα καφενεδάκια, οι κάθε είδους ταβέρνες, η ζωηρή κίνηση στους δρόμους από τους κατοίκους, τους ξένους και τους περαστικούς ταξιδιώτες συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της όμορφης πόλης.

Το περίφημο καρναβάλι της Πάτρας, δείγμα φαντασίας, χιούμορ και κεφιού των κατοίκων της, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και είναι γνωστό παγκοσμίως.

Πατρινό Καρναβάλι

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της χώρας στο είδος της, μία από τις μεγαλύτερες - σε ορισμένες παραμέτρους της - στον κόσμο και από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ευρώπης.

Έχει ιστορία πάνω από 160 χρόνια και η έναρξή του ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε στο σπίτι του έμπορα Μερέτη. Το Καρναβάλι ωστόσο άρχισε να αποκτά τα πρώτα στοιχεία οργάνωσης από το 1860 και μετά, με επιρροές από το δυτικό και επτανησιακό στοιχείο, λόγω της ένωσης των Ιονίων νησιών με την Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό δέχθηκε πολλαπλές επιρροές, κυρίως μεσογειακές, τις οποίες όμως κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να αφομοιώσει, με αποτέλεσμα το ελληνικό στοιχείο και η τοπική κουλτούρα να κυριαρχούν.

Το καρναβάλι πέρασε από διάφορα στάδια και μορφές. Ως αφετηρία της σημερινής του μορφής θεωρείται το 1966, όπου καθιερώθηκε το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που σημειώνει μέχρι σήμερα μεγάλη επιτυχία και στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50.000 νέοι της Πάτρας. Το κυνήγι είναι ένα απλό παιχνίδι πλοήγησης, που με τη φαντασία και την ευρηματικότητα των Πατρινών, έγινε σήμερα ένα καρναβαλικό γεγονός που διαρκεί πάνω από 10 μέρες και αποτελεί τον κορμό του καρναβαλιού και της παρέλασης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου κάθε έτους και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, είτε προγραμματίζονται από την Επιτροπή Καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου, είτε σχεδιάζονται από τους ίδιους τους πολίτες και στηρίζονται στον αυθορμητισμό, την έμπνευση και τη δημιουργική ικανότητα των ίδιων των Πατρινών. Κάθε χρόνο το καρναβάλι εμπλουτίζεται με νέες εκδηλώσεις με κυρίαρχη την παρέλαση που γίνεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν είναι μόνο η παρέλαση αλλά και ένας συνεχής χορός χιλιάδων συμμετεχόντων που μεταμφιεσμένοι και οργανωμένοι σε πολυπληθή γκρουπ, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης χορεύοντας ξέφρενους ρυθμούς.

Ο φημισμένος χορός "μπουρμπούλια" διοργανώνεται από το Δήμο στο Δημοτικό θέατρο της Πάτρας ΑΠΟΛΛΩΝ (αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Τσίλλερ από το 1872, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου). Στα μπουρμπούλια γυναίκες με μαύρα ντόμινα και μάσκα στο πρόσωπο, κυριαρχούν και επιβάλλουν τη θέλησή τους στο ανδρικό φύλο, που συμμετέχει με ένδυμα καθημερινό. Η είσοδος για τα μαύρα ντόμινα (γυναίκες) είναι δωρεάν ενώ για τους άνδρες επί πληρωμή.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν την Κυριακή των Απόκρεω το βράδυ με το κάψιμο του καρνάβαλου. Η Καθαρή Δευτέρα με διαγωνισμό πετάγματος αετού ολοκληρώνει το γλέντι που κράτησε περισσότερο από ενάμιση μήνα, αν και αρκετά μαγαζιά συνεχίζουν τους χορούς και για αρκετό καιρό μετά.

Κύρια Στοιχεία και Αριθμοί - Πάτρας

Population: 200.000

Telephone:  area code 2610, country code 30

Weather: weather up-dates are available at 
http://www.hnms.gr/emy/english/ath2004/index_html

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Ιστορία
Καθηγητές
Μαθητές
Μαθήματα
Βιβλιοθήκη
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Διεθνή Προγράμματα
Δραστηριότητες
Εκδηλώσεις
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Ιστορία της πόλης
Αξιοθέατα
Φωτογραφίες
ΧΡΗΣΙΜΑ
Συνδέσεις
Επικοινωνία
Χάρτης site
ΝΕΑ
ENGLISH VERSION