KalosIrthateEn

Πάτρα: Μαθητές ερεύνησαν για μία πιο... οικολογική μετακίνηση(The Best news)

  Στις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility συμμετείχαν οι μαθητές του 20ου Γυμνασίου Πάτρας και του ΕΕΕΕΚ Αχαΐας. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικολογική Μετακίνηση οι μαθητές ερεύνησαν και κατέγραψαν προβλήματα της πόλης τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία σκοπός ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία ενώ οι μαθητές κατέθεσαν προτάσεις και εξέφρασαν την ανάγκη που υπάρχει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις,. Τα παιδιά τόνισαν με το δικό τους τρόπο το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και την αλλαγή συμπεριφορών κατά την κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων.

*Οι μαθητές εργάστηκαν πάνω σε αυτό από τον Νοέμβριο 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018

Η ομάδα από το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας με μήνυμα «Τόλμησε να ζεις τα όνειρα σου» παρουσίασε τον τρόπο που δούλεψε. Βιωματικές δράσεις, καταγραφή προβλημάτων και κατάθεση προτάσεων ήταν τα βήματα που ακολούθησε.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην Πάτρα κι έτσι οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους με τον εντοπισμό προβλημάτων μετακίνησης και τις προτάσεις τους για λύσεις στο πρόβλημα, που επηρεάζει την λειτουργία της πόλης. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην χρήση του ποδηλάτου.

Στον χώρο υπήρχαν εικαστικά έργα και μακέτες των παιδιών.


 
 
 
 
 
 
 

*Η ομάδα αποτελείται από τους Ιωσήφ Οργανόπουλο, Ηλιάνα Κατσικαρέλλη, Αλεξάνδρα Νικολοπούλου, Αγγελική Μεντζίνη, Γιάννη Τσάτσαρη, Κυριακή Χριστοπούλου, Σοφία Νταβλούρου και Μαρία Σαρτώρου. Οι καθητητές που συντόνισαν την εργασία είναι Κωνσταντίνα Μανωλοπούλου και Ιωάννα Παπαδάτου, με Διευθυντή του Γυμνασίου τον Χρήστο Χριστακούδη.

 

Τα παιδιά απο το ΕΕΕΕΚ Αχαϊας παρουσίασαν ένα δρώμενο που είχε να κάνει με την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάθε φορά που θέλουν να κυκλοφορήσουν σε κεντρικά σημεία της Πάτρας.

«Θέλω να χρησιμοποιώ το λεωφορείο»

«Θέλω να υπάρχουν ράμπες»

«Θέλω να μπαίνω στα μαγαζιά»

ήταν κάποιες από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Πριν το δρώμενο των παιδιών οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για την περίοδο προετοιμασίας τους αλλά και για τον τρόπο που δούλεψαν. Μέσα από φωτογραφίες έδειξαν τα προβλήματα που κετέγραψαν σχετικά με την μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία αλλά και με την πρόσβαση τους σε χώρους του κέντρου.

 

*Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Οδυσσέα Αγγελόπουλο, Γιάννη Μπαλόπουλο, Χρυσοβαλάντη Λεχουρίτη, Αμαλία Ρουμελιώτη, Κωνσταντίνο Μπάρλο και Ζώη Πεσματζόγλου. Οι εκπαιδευτικοί που συντονισαν την εργασία είναι η Ρόζα Κολανγγέλου, Σταύρος Παναγιωτάτος και Γεωργία Κολλιοπούλου με Διευθυντή τον Σπύρο Ψαρρά.

 
 
 
 
 

 Κωνσταντίνα Τσίχλα

Ενημέρωση από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

 

Πάτρα:Μαθητές του 20ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο (Φωτο) 14/02/2018 [13:45]

Πάτρα:Μαθητές του 20ου Γυμνασίου στον Δήμαρχο (Φωτο)

Την τύχη της περιοχής τους, στα χέρια τους, πήραν μαθητές του 20ου Γυμνασίου Πατρών. Δημιούργησαν την Ομάδα ενεργών εφήβων πολιτών και ξεκίνησαν την καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής τους, που είναι η Περιβόλα. Χθες το πρωί συναντήθηκαν με το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στον οποίο εξέθεσαν τα θέματα και συζήτησαν τις δυνατότητες λύσεων που υπάρχουν.
Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές της Γ' τάξεως: Ιωάννης Τσάτσαρης, Κυριακή Χριστοπούλου, Αλεξάνδρα Νικολοπούλου, Ιωσήφ Ορφανόπουλος, Σοφία Νταβλούρου, Ειρήνη Παναγοπούλου, Αγγελική Μεντζίνη και Ηλιάνα Κατσικαρέλλη. Επικεφαλής της είναι η φιλόλογος Κωνσταντίνα Μανωλοπούλου. Η προσπάθεια των μαθητών ξεκίνησε εδώ και καιρό. Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή τους σε πανελλήνιο διαγωνισμό της εκστρατείας ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2017-18, του Εθελοντικού Οργανισµού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY. Στο πλαίσιο αυτού "καταγράφουμε, προβάλλοντας τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουμε, αφετέρου ευαισθητοποιώντας τους συμμαθητές και τους συμπολίτες μας μέσα από δημιουργικές δράσεις (θέατρο, δημιουργική γραφή, εικαστικά έργα και ψηφιακή αφήγηση) αλλά και συνεντεύξεις με συνεργαζόµενους Επιστηµονικούς και Κοινωνικούς Φορείς» μας περιγράφουν τα μέλη της ομάδας.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Οι μαθητές περιγράφοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:
 • Φυσικό περιβάλλον: πλούσια βλάστηση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, νερό, περιορισμένη αστική δόμηση, οξυγόνο.
 • Ανοιχτός ορίζοντας: προς την θάλασσα, συνδυασμός βουνού-θάλασσας, 'μπαλκόνι με θέα'.
 • Γειτνίαση με το εργοστάσιο του Γλαύκου-φράγμα με φυσική ομορφιά, εκθεσιακός χώρος ιστορική παρουσία.
 
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Μακρύτερος είναι όμως ο κατάλογος με τα αρνητικά σημεία.
 • Δρόμοι στενοί, χωρίς πεζοδρόμια παρά την περιορισμένη αστική δόμηση, φθαρμένοι.
 • Αναξιοποίητη, παρά τις υπάρχουσες δυνατότητες, μεγάλη έκταση μεγαλύτερη των 200 στρεμμάτων στον Ριγανόκαμπο πρώην σκουπιδότοπος όπου δραστηριοποιείται παράνομος καταυλισμός Ρομά προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση.
 • Αυλάκια άρδευσης ανοιχτά και εγκαταλελειμμένα.
 • Ο τελευταίος πολεοδομικός σχεδιασμός (2011) χαρακτήρισέ την περιοχή 'ως υψηλής παραγωγικότητας' δεσμεύοντας μεγάλες εκτάσεις.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ανάμεσα στις προστάσεις τις οποίες κατέθεσαν στο Δήμαρχο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση είναι τα εξής:
 • Ποδηλατοδρόμοι στην Ελευθέριου Βενιζέλου και παραγλαύκιες οδούς, σύνδεση βουνού με τη θάλασσα, Νοτίου πάρκου με φημολογούμενο Ανατολικό.
 • Τραμ στην Ελευθέριου Βενιζέλου.
 • Διάνοιξη / αξιοποίηση της πρόσβασης στο Παναχαϊκό -καταφύγιο.
 • Βελτίωση των υπαρχόντων προβλημάτων (πεζοδρόμια, σήμανση, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων).
 
Οπως μας ανέφεραν οι μαθητές η υποδοχή την οποία τους επιφύλαξε ο κ. Πελετίδης ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μάλιστα επαίνεσε τους μαθητές για το ενδιαφέρον και την ενεργητικότητά τους καις τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Με ειλικρίνεια τους απάντησε ποιες από τις προτάσεις τους είναι εφικτό να υλοποιηθούν και ποιες όχι. Τους ανακοίνωσε ότι η Περιβόλα έχει συμπεριληφθεί στην ανάπλαση πόλης με προοπτική (βελτίωση οδικού δικτύου. πεζοδρόμια, σήμανση, παραλιακός ποδηλατόδρομος με διασυνδέσεις στο κέντρο της πόλης.
Στο τέλος της συνάντησης οι μαθητές σχολίασαν:
 • «Μας δόθηκαν ελπίδες ώστε να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε».
 • «Είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα αλλά όχι ακατόρθωτο».
 
Η μαθητική ομάδα θα συνεχίσει την προσπάθειά της και το αποτέλεσμά της θα αξιολογηθεί από επιτροπή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στις 23 Φεβρουαρίου ώρα 11.00 π.μ στην Αγορά Αργύρη. Η ομάδα με την καλύτερη εργασία θα φιλοξενηθεί στη Βελγική πρωτεύουσα και θα περιηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αποστολή ECOCITY τον Ιούνιο.
 
 

Ημέρα ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣυμμετέχουSaferInternetμε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ακολουθώντας τη δράση"Create, connect and share respect: A better internet starts with you" μαζί με  το τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης
(Council of Europe). 

ΠΑΙΞΤΕ το ΠΑΙΧΝΙΔΙ
(Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού, Συμβούλιο της Ευρώπης)

SaferGame

Δοκιμάστε τις ικανότητές σας...γιατί ίσως να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα!
Είτε είστε ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ (dear students), είτε είστε ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (dear parents and teachers),
το Διαδίκτυο κρύβει πολλές εκπλήξεις :-)

all.jpg

Login

Statistics

Visitors
106
Articles
210
Web Links
9
Articles View Hits
38471