Εκτύπωση

Σήμανση «Πλάτανου Γιαννιά» στη Δροσιά Αχαΐας

on . Posted in Καινοτόμες δράσεις

 

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021

Σήμανση «Πλάτανου Γιαννιά» στη Δροσιά Αχαΐας

 

   Στη σκιά του εμβληματικού «Πλατάνου Γιαννιά» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού Δροσιάς Αχαΐας (ιστορική Προστοβίτσα) πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η επετειακή εκδήλωση σήμανσης του εν λόγω μνημειακού δένδρου ελευθερίας της Πελοποννήσου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ερυμάνθου μαζί με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» σε συνεργασία με το 20ο Γυμνάσιο Πατρών και   με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματός «1821-2021:Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

      Ειδικότερα, με αφορμή την συμβολική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου σε μια ιδιαίτερα συμβολική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας από το Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θεόδωρο Μπαρή και τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κ. Δημοσθένη Κορδό, με την οποία σημάνθηκε ο υπεραιωνόβιος «Πλάτανος Γιαννιά», σιωπηλός μάρτυρας της δράσης του κλεφταρματωλού Γιαννιά που έδρασε κατά τα προεπαναστατικά χρόνια στην περιοχή και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους το 1804, ενώ πολλά δημοτικά τραγούδια μαρτυρούν τη δράση και τον ηρωισμό του.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη. 

      Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Δριβίλας καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» κ. Β. Δημητρόπουλος και Δ. Δημητρόπουλος αντίστοιχα.

      Τέλος, να σημειωθεί ότι, οι εκδηλώσεις σήμανσης των 71 δέντρων ελευθερίας που έχουν καταγραφεί θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων σε όλη την Πελοπόννησο.

 

 

   Αφίσα της μακέτας της πολιτιστικής ομάδας του 20ου Γυμνασίου Πάτρας με επισήμανση των υπεραιωνόβιων δένδρων της Δροσιάς Τριταίας Αχαΐας με χρήση του λογισμικού QRCODE.

Ευχαριστούμε θερμά

τον κ. Παπανικολάου Νίκο (γονέα) και τον πολιτιστικό σύλλογο Δροσιάς για την ευγενική χορηγία στην κατασκευή της μακέτας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  στην πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας (Ερευνητές της Τοπικής Ιστορίας,) η οποία διερεύνησε και ανέδειξε ψηφιακά την ζωή και δράση  των τοπικών ηρώων της προεπαναστατικής περιόδου και συνέβαλε στη δημιουργία ψηφιακού αποτυπώματος (ψηφιακό μουσείο , χρονογραμμή ) ώστε να αναρτηθεί στο Ψηφιακό αρχείο του 1821 .

Οι μαθητές μας: Μπάρλου Μαριάτζελα,Παπανικολάου Κ.ων/ος,Πανίτσας Γιώργος,Τσάτσαρης Σπύρος,Χατζίδη Δήμητρα,Φραγκισκάτου Αρτεμις,Παζάρογλου Αικατερίνη,Πανουτσακοπούλου Ελένη,Ξενάκης Τρύφωνας,Βγενόπουλος ΑλέξανδροςΤσεγγενέ Αμαλία,Τζάρα Έλενα,Τζουραμάνης Γιώργος.

(Εμψυχώτριες:Μανωλοπούλου Κ., Νικολοπούλου Γ., Παπαδάτου Ι.)

                       

                                               ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 

 

all.jpg

Εγγραφή

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Επισκέπτες
52
Άρθρα
407
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
9
Εμφανίσεις Άρθρων
452938