Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

on . Posted in Καινοτόμες δράσεις

microDikaiomataΑναδιοργανώνοντας την κουλτούρα της κοινωνικής  μας ζωής………..

 ¨Όπως γνωρίζετε, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι»,

τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν νασυμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

 Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κρίση παγκοσμίως. Δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ανασφάλεια, αδικία και έλλειψη αξιοπρέπειας σε όλον τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση. Θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όπως συχνότερα είναι η διατροφική κρίση και οι επιβαλλόμενες εκτοπίσεις- η στέρηση στέγης.

Ο κόσμος έχει επειγόντως ανάγκη από μια διαφορετικού τύπου αντίδραση από τη φιλανθρωπία και διαφορετικού τύπου ηγεσία από τις αποσπασματικές, μεμονωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιστρέψει τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

Η εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια» είναι η καινούργια καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας με στόχο να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούν τους ανθρώπους δέσμιους της φτώχειας.

Η καμπάνια θα απαιτήσει:

ενίσχυση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ενδυνάμωση της φωνής των ευάλωτων ομάδων

ηγεσία και διαφάνεια ώστε να παύσουν οι παραβιάσεις

ανάληψη ευθυνών από τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες

Τα ερωτήματα που διερευνώνται από το πρόγραμμα είναι:

Ποια είναι η σχέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φτώχειας;

Τι εννοούμε αξιοπρέπεια; Εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα;

Γιατί τα άτομα που ζουν στη φτώχεια εμποδίζονται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους;

Έχουν υποχρέωση οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά της φτώχειας και κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια από τον πλανήτη;

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις, ή όσοι διαβιούν χωρίς πρόσβαση σε τροφή ή νερό και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες;

Σίγουρα θα αναρωτηθείτε για τη σχέση μας με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Οι απαντήσεις δίνονται στη συνέχεια……………..

ΠΟΙΟΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ ;

Είμαστε οι ενεργοί έφηβοι πολίτες του 20ου  Γυμνασίου  όπως προκύπτει από την ονομασία του προγράμματός μας που σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια δράση  ενημέρωσης  και  ευαισθητοποίησης με θέμα "Μάθε  τα  δικαιώματά σου......"στα πλαίσια  προγράμματος αγωγής -υγείας, που διεξάγει το σχολείο μας εν όψει της παγκόσμιας μέρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Καθοδηγητές στις πρωτοβουλίες μας οι καθηγητές μας: Μανωλοπούλου Κ.,Παπαδάτου Ι.,Μούρτζη Β.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ   ΚΑΝΑΜΕ;

Κάναμε το δικό μας εφηβικό ρεπορτάζ στα πλαίσια διερεύνησης του θέματός μας

Απευθύναμε ερωτήσεις  με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τυχαίους ανθρώπους που περνούσαν από τον πολυσύχναστο  χώρο  CARREFURE και  καταγράψαμε τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια για να τις επεξεργαστούμε στη συνέχεια ψηφιακά ώστε να προκύψει μια στατιστική μελέτη –έρευνα  ,σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος  μοιράσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και αφίσες με τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα , όπως  καταγράφονται στην λίστα του Ο.Η.Ε. για όσους τα  αγνοούν  και επιθυμούν να τα  μάθουν. Πλαισιώσαμε επίσης τη δράση μας με πανό που κατασκευάσαμε και που περιείχαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Tέλος η δράση μας καλύφθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ;

Ο στόχος μας ήταν η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Θέλαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις  μας όλοι μαζί , ώστε να διαφωτίσουμε όσους  περισσότερους  ανθρώπους μπορούσαμε και έτσι μέσα από τη γνώση και τον ανθρωπισμό να προάγουμε μια διαφορετική κουλτούρα καθημερινότητας τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρό μας.

ΠΟΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΝΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Η Σιωπή είναι Βία, είναι Δουλεία.

Που σημαίνει το να σιωπούμεείναικαταναγκασμός , ανελευθερία ,μιζέρια εξαθλίωση .Αυτό που προέχει είναι η γνώση , η αγωνιστικότητα και η αλληλεγγύη.

Ας  μην θέτουμε λοιπόν  σε κίνδυνο  καμία ανθρώπινη ζωή . Κάθε  λεπτό είναι πολύτιμο...

 

all.jpg

Εγγραφή

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 επισκέπτες και ένα μέλος

  • admin

Στατιστικά

Επισκέπτες
48
Άρθρα
369
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
9
Εμφανίσεις Άρθρων
314439