Εκτύπωση

Διεθνής Ημέρα ¨Μονόλογοι από το Αιγαίο"

on . Posted in Καινοτόμες δράσεις

microMonologoiaigaio "Δεν παραιτούμαι Ελπίζω και Ονειρεύομαι" ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές του σχολείου μας σε μια κοινή δράση ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης απέναντι σε Παιδιά Πρόσφυγες στο πλαίσιο Προγράμματος Αγωγής Υγείας: «Εγώ, όπως κι Εσύ» ανιχνεύοντας τη Διαφορετικότητα μέσα από την Τέχνη.

Το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν τα σχολεία της Πάτρας(8ο Δημοτικό, 55ο Δημοτικό ,6ο Γυμνάσιο , 20ο Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο , Λύκειο Δεμενίκων ,προέκυψε από την επιθυμία των εκπαιδευτικών τους να συμμετέχουν στη Διεθνή Δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αξιοποιώντας τις αφηγήσεις των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων:

 

Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο»: Αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων» κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι μαθητές των σχολείων με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, επεξεργάστηκαν βιωματικά το υλικό των αφηγήσεων και δημιούργησαν σύντομες σκηνές καταθέτοντας τη δική τους ματιά με κοινό στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους, που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις.

Συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν Βεσκούκη Νεφέλη, Γιαννοπούλου Αναστασία, Γκλαβά Ευαγγελία, Κανελλάκη Χριστίνα, Κατσιγιάννη Ουρανία, Μεντζίνη Αγγελική, Μποτεζάτος Ιωάννης, Ντέβα Σπυριδούλα, Ντέβας Ιωάννης, Ορφανόπουλος Ιωσήφ, Πάλμου Αναστασία, Πετροπούλου Σοφία, Τσάτσαρης Ιωάννης.

Η αποτελεσματικότητα της δράσης, η βιωματική εμπειρία, η ενσυναίσθηση που καλλιεργήθηκε αποτυπώνεται στα σχόλια- κρίσεις των μαθητών, μετά το πέρας της Παράστασης.

Ονειρεύομαι ένα καλύτερο Αύριο μακριά από τη Δυστυχία (Ορφανόπουλος Ιωσήφ)               

 Θεωρώ πως αυτό που διδαχτήκαμε είναι η αξία της Διαλλακτικότητας ,που πρέπει να διακρίνει τις Ανθρώπινες σχέσεις (Μεντζίνη Αγγελική) 

 Το Παιδί είναι η Ελπίδα για το Μέλλον της Ανθρωπότητας (Ντέβα Σπυριδούλα)

Το Δικαίωμα του Παιδιού να ονειρεύεται και να Ελπίζει είναι το μήνυμα που με συγκίνησε περισσότερο. (Ντέβας  Ιωάννης)

 Εύχομαι κάθε Παιδί στον κόσμο ανεξαρτήτως Θρησκείας να μπορεί να Ονειρεύεται και να μην το εμποδίζει ΤΙΠΟΤΑ. (Πετροπούλου Σοφία)  

Μέσα από τη βιωματική μας δράση καταλάβαμε πως δεν πρέπει να είμαστε Ρατσιστές και πως τα Προσφυγόπουλα είναι Ισότιμα με όλα τα Παιδιά του Κόσμου.Συγκινήθηκα πολύ και παράλληλα έγινα πιο ευαίσθητη σε θέματα Κοινωνικών Διακρίσεων. (Γκλαβά Ευαγγελία)                

Με αφορμή το δρώμενο «Μονόλογοι από το Αιγαίο»μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο πως υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν λόγω Πολέμου και φτώχειας.Επίσης μεταφέραμε το μήνυμα πως το Δικαίωμα στη μάθηση και στην Ελπίδα για το Μέλλον έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου , όπως ακριβώς και εμείς Γιατί λοιπόν να  αδιαφορούν οι μεγάλοι; (Κανελλάκη Χριστίνα)

Πιστεύω πως η προετοιμασία και η εμπειρία αυτής της παράστασης ήταν μοναδική, διότι απλώσαμε το χέρι μαζί με μια αγκαλιά στα παιδιά πρόσφυγες  και τους δώσαμε  την υπόσχεση ότι θα είμαστε δίπλα τους, όποτε μας χρειαστούν. (Μποτεζάτος Ιωάννης).                                   

Το ίδιο αίμα κυλάει στις φλέβες μας άσπροι ή  μαύροι, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. (Γιαννοπούλου Αναστασία)                                                 

Μια ευχή θα κάνω για Ειρήνη και Αγάπη
Στη Γη τούτη που ζούμε να είναι όλη γεμάτη  (Κατσιγιάννη Ουρανία)

Ιδού ο ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Ποίημα)

Ξεγυμνώσου από τη γύμνια Σου
Ψυχή τυραγνισμένη,
Δώσε φτερά στα όνειρά Σου,
στα άδυτα του Άδικου παγιδευμένη
αφουγκράσου ,ούρλιαξε, αντιστάσου!
Ο Νους άφαντος  απληστία πολλή υπομένει
αυτοδικία, δύναμη, αίγλη,
εγωκεντρική συνείδησις παραμονεύει.
Στο Σύγχρονο Άδικο Λόγο
Ορθώσου, μάθε, ζήσε, ακτινοβόλησε!  
ΕΥΓΕ ΑΠΟ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 (για να αντιστεκόμαστε ποιητικά στη μιζέρια και στη λειψή Ζωή. Αφιερωμένο στους μαθητές μου, σε όλους τους άξιους συναδέλφους, μα πάνω από όλα σε όσους υποφέρουν άδικα από τα ανθρώπινα λάθη και πάθη.) Μανωλοπούλου Κωνσταντίνα (ΠΕ02): Υπεύθυνη της Δράσης

Την Παράσταση από το φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στον Πολυχώρο Αίγλη (Veso Mare) στο πλαίσιο της ?Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού 2017 , όπου συμμετείχε και το σχολείο μας παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί 


all.jpg

Εγγραφή

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Επισκέπτες
2
Άρθρα
611
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
9
Εμφανίσεις Άρθρων
1035331